Informatii despre rozacee - cauze si tratament

Informaṭii despre rozacee - cauze și tratament

Rozaceea este o afecṭiune cutanatӑ cronicӑ, a cӑrei cauzӑ este încӑ necunoscutӑ și care afecteazӑ în special persoanele cu pielea deschisӑ la culoare, pӑrul blond-șaten (fototip I-III Fitzpatrick) aflate în jurul vârstei de 30 ani. 

Leziunile caracteristice sunt reprezentate de roșeaṭӑ (eritem) și vase de sânge vizibile (telangiectazii), la nivelul obrajilor, pomeṭilor, frunṭii, nasului și bӑrbiei,  pe fondul cӑrora pot apӑrea  mici leziuni elevate (papule) sau care conṭin puroi (pustule).

Rozaceea poate influenṭa în mod negativ calitatea vieṭii celor afectaṭi, în principal datoritӑ localizӑrii leziunilor la nivelul feṭei. Pacienṭii se simt de regulӑ cuprinși de sentimente de jenӑ, stânjenealӑ iar asocierea nejustificatӑ cu excesul de alcool poate duce chiar la izolare socialӑ și profesionalӑ.

Cauza exactӑ a rozaceei rӑmâne încӑ un subiect controversat. Cu toate acestea, au fost identificaṭi o serie de factori asociaṭi într-o mai micӑ sau mai mare mӑsurӑ cu apariṭia simptomelor, printre care cei mai importanṭi sunt: predispoziṭia geneticӑ, anumite infecṭii cutanate sau digestive, tulburӑri hormonale, anumite produse aplicate local, medicamente. O datӑ instalate, manifestӑrile cutanate sunt agravate de expunerea la soare sau temperaturi extreme, vânt, activitӑṭi care implicӑ expunerea la temperaturi ridicate (bӑi fierbinṭi, saunӑ), stres emoṭional, consumul de alimente condimentate sau fierbinṭi (ceai, cafea), alcool (în special vin roșu). Pe scurt, se considerӑ cӑ rozaceea este o afecṭiune la apariṭia cӑreia conlucreazӑ factori genetici predispozanṭi și anumiṭi factori de mediu.

Rozaceea debuteazӑ de regulӑ între 30 și 50 ani iar evoluṭia este cronicӑ, cu ameliorӑri și agravӑri frecvente. Iniṭial, pacienṭii prezintӑ episoade tranzitorii de eritem (roseaṭӑ) la nivelul feṭei, declanșate de factorii descriși mai sus, precum și senzaṭia de piele iritatӑ și sensibilӑ în cazul utilizӑrii anumitor produse cosmetice. Ulterior, eritemul devine permanent, se dezvoltӑ telangiectazii (vase de sânge vizibile), apar papule, pustule și, uneori, chiar noduli. Ultimul stadiu este marcat de modificӑri de volum în diferite zone anatomice (nas, bӑrbie, frunte). O trӑsӑturӑ aparte a rozaceei este reprezentatӑ de modificӑrile oculare care afecteazӑ aproape jumӑtate dintre pacienṭi și care pot apӑrea în oricare dintre stadii. Manifestӑrile pot varia de la senzaṭia de iritaṭie, uscӑciune, înroșirea ochilor pânӑ la afectarea vederii.

Ȋntrucât etiologia rozaceei este încӑ necunoscutӑ, tratamentul nu poate avea ca scop vindecarea în adevӑratul înṭeles al cuvântului, ci reducerea simptomatologiei. Ȋn acest sens, diagnosticul precoce și tratamentul corect și de lungӑ duratӑ sunt singurele metode prin care se pot obṭine efectele dorite. Tratamentul este de lungă durată şi se impun controale periodice de specialitate.

Un rol important în controlul afecṭiunii îl au identificarea și evitarea factorilor declanșatori sau agravanṭi, cum ar fi expunerea la soare, stresul, climatul cald, alcoolul, alimentele condimentate, efortul fizic, vântul, băuturile fierbinţi, unele  produse cosmetice. Pacienṭilor li se recomandӑ evitarea bӑilor fierbinṭi și a saunei, reducerea stresului, adoptarea unei diete echilibrate, evitarea plimbӑrilor în zilele umede și foarte cӑlduroase, diminuarea consumului de alcool, condimente și bӑuturi fierbinṭi, efectuarea exerciṭiilor fizice în încӑperi rӑcoroase, pe perioade mai scurte de timp, la intensitate mai micӑ. Ȋn anotimpul rece, se recomandӑ utilizarea cremelor hidratante care împiedicӑ pielea sӑ se usuce, precum și folosirea fularului aplicat peste pomeṭi și nas pentru a proteja pielea de ger și vânt.

Un alt aspect extrem de important in management-ul rozaceei este reprezentat de utilizarea corectӑ și constantӑ, zilnic, a produselor de protecṭie solarӑ (creme care blocheazӑ UVA, UVB și razele infraroșii, cu factor de protecṭie SPF peste 30) și adoptarea unei conduite corespunzӑtoare de evitare a expunerii excesive la soare (evitarea plimbӑrilor între orele 11-16, folosirea pӑlӑriilor cu boruri largi și a ochelarilor de soare). Există o concepție greșită conform căreia expunerea la soare este identică cu plaja, de aceea măsurile active de fotoprotecție trebuie aplicate permanent, la munte și la mare, în concediu și în afara acestuia! Produsele de fotoprotecție nu trebuie utilizate pentru a prelungi timpul de expunere la soare ci pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare.

Principiile de îngrijire a pielii în rozacee sunt similare cu cele ale îngrijirii pielii în general, cu mențiunea că pacienții cu rozacee au o piele iritabilă. Utilizarea atentă a produselor de îngrijire a pielii face parte din tratamentul rozaceei, un produs necorespunzător putând anula efectele tratamentului local și general al bolii. Se recomandӑ ca produsele cosmetice (de curӑṭare, hidratare, întreṭinere) sӑ fie de tip non-comedogenic, non-iritant, hipoalergenic. Pacienṭilor li se recomandӑ utilizarea de produse cosmetice adaptate pielii sensibile, care sӑ nu conṭinӑ alcool și sӑ nu fie abrazive, cu evitarea cosmeticelor grase și parfumate. Procesul de curățare al feței nu trebuie să fie foarte energic sau foarte frecvent, deoarece există riscul de iritații cutanate și agravarea bolii. Ph-ul produsului trebuie să fie cât mai apropiat de ph-ul natural al pielii, element esențial în procesul de apărare a tegumentelor. Astfel, produsul ideal de curățare al pielii în rozacee este non alcalin, non iritant, non abraziv.

Pentru mascarea eritemului se pot folosi produse cosmetice colorate în verde, care contribuie la realizarea unei culori cât mai naturale a tegumentelor. Crema de camuflaj se va aplica anterior bazei de machiaj, pe o piele curățată în prealabil iar apoi se va aștepta uscarea cremei de camuflaj înaintea aplicӑrii fondului de ten.

Tratamentul medicamentos al rozaceei poate fi administrat tipic sau sistemic, în funcṭie de severitatea simptomatologiei. Pentru formele ușoare, pe lângӑ mӑsurile generale de mai sus, se pot recomanda anumite produse tipice care conṭin antibiotice, acid azelaic, sulf, antiinflamatorii, brimonidina etc.

Formele mai grave beneficiazӑ de tratament sistemic cu antibiotice de tip tetracicline, azitromicinӑ, eritromicinӑ.

Deși terapia orală și/sau generală este eficientă asupra leziunilor de tip papule sau pustule, totuși leziunile de tip eritem, teleangiectazii sunt mai puțin influențate de aceste terapii. În acest sens, s-a încercat utilizarea laserului (PDL, IPL, Nd-YAG, KTP), în special a laserelor de tip vascular, pentru îmbunătățirea aspectelor clinice și a calității vieții pacienților.

Intervenṭiile laser au ca scop “sigilarea” vaselor, stimularea sintezei de colagen și fibre elastice, precum și efect antiinflamator. Lumina emisӑ de aceste dispozitive este absorbitӑ selectiv doar de cӑtre hemoglobina din vasele de sânge, pe care le distruge lӑsând intacte celulele din jur. Acest tip de tratament nu necesitӑ anestezie, dureazӑ câteva zeci de minute dar se impune un control al stӑrii generale de sӑnӑtate anterior tratamentului. De asemenea, trebuie menṭionat faptul cӑ, pentru menṭinerea rezultatelor obṭinute, sunt necesare ședinṭe repetate, precum și aderarea strictӑ la mӑsurile igienico-dietetice menṭionate mai sus. Studiile efectuate au arătat faptul că intervențiile laser sunt urmate de efecte benefice atât din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al simptomatologiei acuzate de pacient.

 

Ai nevoie de mai multe informații ?

Solicită sfatul specialistului

Articole similare

Epilare definitivă Laser G-max Pro: avantaje, pregătiri, complicații

Hemangiom la bebeluși – din ce cauze apare și cum poate fi tratat