Acid hialuronic

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este un ingredient regăsit în mod natural în corp și care există în majoritatea produselor de îngrijire a pielii, fiind asociat cu un ten strălucitor și sănătos. Acidul hialuronic crește nivelul de hidratare a pielii și joacă un rol esențial în structurile țesuturilor organismului. Pentru o piele mai frumoasă și mai tânără pe o perioadă îndelungată, acidul hialuronic este un ingredient necesar. Procedurile estetice de corecție a ridurilor prin microinjecții cu acid hialuronic sunt populare și eficiente.

injectare cu acid hialuronic

Abordăm în cadrul acestui material o temă de interes, importanța acidului hialuronic în menținerea hidratării tenului afectat de îmbătrânirea biologică, dar și de o serie de factori externi care își pun amprenta asupra sănătății pielii. Explicăm care este rolul acidului hialuronic și beneficiile oferite pielii, dar și cum poate fi folosit eficient.

Ce este acidul hialuronic și care este rolul său?

Îmbătrânirea pielii este un proces normal pe măsură ce anii trec dar, deseori, fenomenul este amplificat de factori externi sau de unele afecțiuni de sănătate cu care te poți confrunta, ceea ce determină daune și la nivelul epidermei. La tinerețe, pielea își menține fermitatea, elasticitatea, strălucirea naturală și datorită conținutului ridicat de apă. Odată cu înaintarea în vârstă umiditatea se diminuează și pot fi sesizate problemele pielii. Acidul hialuronic este molecula cheie implicată în procesul hidratării și păstrării umidității optime.

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican sau un carbohidrat lung, neramificat, regăsit în mod normal în țesutul conjunctiv al corpului, inclusiv în piele, ochi, dar și în lichidul sinovial al articulațiilor.

Practic, acidul hialuronic este un umectant, adică o substanță care reține umiditatea și are capacitatea de a lega de peste o mie de ori greutatea sa în apă. În procesul natural de îmbătrânire, producția de acid hialuronic, de colagen și elastină scade foarte mult și pielea își pierde hidratarea și volumul.

Acidul hialuronic mai poate fi întâlnit în literatura de specialitate și sub altă denumire, respectiv cea de hialuronat; este o substanță lipicioasă și alunecoasă, cu beneficii multiple la nivelul organismului.

Astăzi, acidul hialuronic este frecvent folosit în medicină și în estetică datorită proprietăților sale hidratante și de menținere a umidității. Cremele, loțiunile, serurile de îngrijire, șervețelele și măștile hidratante, apa micelară, cremele pentru ochi, tratamentele pentru buze, dar și fillerele au un conținut bogat în acid hialuronic pentru hidratarea pielii și reducerea liniilor fine. Tratamentele injectabile cu acid hialuronic pentru umplerea ridurilor și redobândirea fermității și elasticității pielii reprezintă o variantă pentru a preveni îmbătrânirea prematură. La DermaLife te așteptăm cu soluții eficiente, adaptate nevoilor tale specifice, astfel încât aspectul și sănătatea pielii tale să fie menținute pentru cât mai mult timp.

Beneficiile oferite pielii de acidul hialuronic

Hidratează intens

Una dintre proprietățile de bază ale acidului hialuronic este retenția mare de apă. Molecula de acid hialuronic este capabilă să se lege de apă și să formeze o structură moleculară enormă, de o mie de ori propria greutate în apă. Vorbim de un acid care nu determină exfoliere, dar care, fiind umectant, atrage apa și ajută pielea să rețină umiditatea. Aplicarea acidului hialuronic în straturile superficiale ale pielii atrage umiditatea din straturile mai profunde pentru a o infuza în cele superioare.

Produsele pe bază de acid hialuronic reduc pierderea de apă transdermică, cu alte cuvinte nu permit evaporarea apei în aer, ceea ce înseamnă că rețin apa necesară în piele pentru un aspect cât mai plăcut și mai neted.

Recipient cu acid hialuronic

Reduce ridurile

Acidul hialuronic ajută la netezirea pielii, reducând liniile și ridurile fine și la menținerea elasticității pielii, pentru un aspect vizibil îmbunătățit. Uscarea excesivă a pielii și apariția încrețiturilor în jurul ochilor și buzelor pot fi determinate de deshidratarea pielii, un motiv în plus să acorzi o atenție sporită zonelor și să te bazezi pe utilizarea acidului hialuronic injectabil pentru un boost de hidratare.

Grăbește vindecarea

Acidul hialuronic poate ajuta rănile și leziunile de la nivelul pielii să se vindece mai repede și are acțiune benefică și asupra cicatricilor, al căror aspect poate fi mult îmbunătățit. Totul se datorează proprietăților antioxidante și antiinflamatorii pe care acidul hialuronic le are chiar și când este aplicat local. Produsele pe bază de acid hialuronic, precum cremele și loțiunile, sunt recomandate, din acest considerent, după un peeling chimic sau după un tratament cu laser, pentru a grăbi vindecarea pielii.

Diminuează semnele acneei

Acidul hialuronic poate să ofere o diminuare a aspectului tenului postacnee, cicatricile și semnele acneei sunt vizibil reduse până la eliminare, prin umplerea și repararea zonelor cu probleme atunci când produsul este injectat în piele.

Ameliorează semnele îmbătrânirii

Acidul hialuronic topic poate să nu aibă efecte vizibile la nivelul pielii în ceea ce privește ameliorarea aspectului și texturii ca urmare a îmbătrânirii. Corecția ridurilor prin microinjecții umple liniile profunde și determină netezirea ridurilor fine. Reconturarea feței cu ajutorul acidului hialuronic poate fi aplicată buzelor, liniei mandibulare și obrajilor (pomeților) pentru un aspect mai tânăr.

Marele avantaj oferit de acidul hialuronic injectabil este că determină, de asemenea, și o creștere a cantității de colagen, o proteină responsabilă cu prevenirea efectelor anti-îmbătrânire și cu producerea de noi celule. Stimularea naturală a colagenului poate însemna și prevenirea de durată a îmbătrânirii.

Combate efectele daunelor solare

Puterea razelor ultraviolete asupra pielii poate conduce la daune provocate de soare, precum petele hiperpigmentare și ridurile profunde, dacă nu te îngrijești corespunzător și nu folosești tot timpul anului cremă cu factor de protecție solară. Injectat, acidul hialuronic poate lupta împotriva acestor probleme prin reducerea inflamației de la nivelul pielii și hidratarea intensă pentru netezire, prospețime și strălucire naturală.

Întărește bariera de protecție

Așa cum precizam anterior, acidul hialuronic stimulează producția de colagen în mod natural iar acest lucru conduce la sporirea elasticității și rezistenței pielii, adică la întărirea barierei de protecție a organismului. O epidermă frumoasă și sănătoasă poate lupta eficient împotriva agenților patogeni care ar putea provoca în organism dezechilibre.

Alte beneficii ale acidului hialuronic

Nu doar pielea poate beneficia de efectele deosebite ale acidului hialuronic; problemele articulare, precum artrita și leziunile țesuturilor moi, pot fi ameliorate prin injectare de acid hialuronic. Ochii obosiți pot fi tratați cu acid hialuronic pentru a menține pelicula hidratantă de la nivelul globului ocular.

Acidul hialuronic, în variatele sale forme de utilizare, are aplicabilitate în tratarea osteoporozei, a unor probleme respiratorii precum astmul, a durerii cauzate de cistita interstițială.

Tipuri de acid hialuronic

Tipuri de acid hialuronic

Există trei tipuri de acid hialuronic utilizate astăzi în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii și organismului, precum și în procedurile estetice.

Acid hialuronic hidrolizat

Este un produs care a fost descompus în elemente mici, care pot pătrunde cu ușurință în piele, dar care acționează la nivel superficial. Varianta aceasta este o formă de hidratare a pielii pentru persoanele cu un ten gras sau mixt.

Hialuronat de sodiu

Acest tip de acid hialuronic poate hidrata mai bine față de versiunea anterioară, fiind recomandat persoanelor cu ten normal. Permite umidității să pătrundă în piele pentru un efect relativ scurt.

Hialuronat acetilat de sodiu

Oferă toate beneficiile hialuronatului de sodiu pentru piele, dar cu efecte durabile. Dacă ești o persoană care se confruntă cu pielea uscată sau trăiești într-un climat uscat, acest tip de acid hialuronic îți va oferi varianta optimă de hidratare de care ai nevoie.

Cine ar trebui să folosească acidul hialuronic?

Toate persoanele care nu au contraindicație ar putea să folosească acidul hialuronic, indiferent de tipul de piele, mai ales deoarece acesta favorizează hidratarea intensă fără a induce senzația de ulei sau grăsime la nivelul pielii. Deși se găsește într-o gamă variată de produse de îngrijire a pielii, varianta optimă de acid hialuronic pentru tine depinde de nevoi și de problemele cu care te confrunți. Programează online o examinare la DermaLife pentru un diagnostic corect și complet și un tratament corespunzător.

Majoritatea celor care întrebuințează creme și seruri cu acid hialuronic sesizează o diferență în ceea ce privește aspectul pielii după o perioadă. Uneori, îmbunătățirea aceasta nu este suficientă sau eficientă pe termen lung, fiind nevoie de mai mult. Fillerele dermice cu acid hialuronic sunt un plus în lupta cu problemele pielii.

Microinjecțiile cu acid hialuronic sunt cele care vor produce cele mai bune rezultate deoarece acționează în profunzime, sunt ușor de tolerat, se realizează rapid și au efecte cuprinse între 6 și 18 luni. Realizate în condiții ideale, în cadrul unei clinici de dermatologie estetică, în conformitate cu nevoile reale, de personalul de specialitate, tenul va radia și se va menține sănătos și frumos pentru mai mult timp.

Posibile reacții adverse ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic este un produs considerat sigur pentru întrebuințare și care, fiind recunoscut de organism, nu este tratat ca un corp străin sau agent patogen, așadar nu sunt înregistrate reacții adverse decât în cazuri foarte rare. De cele mai multe ori, ingredientele alături de care se găsește acidul hialuronic sunt cele care conduc la erupții cutanate.

Ideal este să mergi la un medic specialist pentru a beneficia de toate avantajele oferite de acidul hialuronic injectat, acesta fiind în măsură să știe cum să te ajute astfel încât efectele să fie maximizate. De altfel, profesionistul îți poate oferi ajutorul necesar pentru a trece peste posibilele reacții adverse ce ar putea să apară după injectarea acidului hialuronic.

Reacții adverse raportate după folosirea unor produse pe bază de acid hialuronic administrate prin injectare:

  • iritații cutanate;
  • uscăciune;
  • roșeață;
  • vânătăi;
  • durere;
  • furnicături;
  • umflături;
  • infecții;
  • necroza pielii;
  • orbire.

Deși acidul hialuronic este sigur în cele mai multe situații, femeile însărcinate și cele care alăptează ar putea raporta unele reacții adverse după injectarea acestuia.

Contraindicații în folosirea acidului hialuronic

  • Infecție localizată în imediata apropiere a locului care urmează să fie tratat;
  • Alergii cunoscute la soluțiile utilizate;
  • Unele boli autoimune.

Acidul hialuronic este un compus natural, esențial în menținerea pielii sănătoase și a hidratării acesteia, ce contribuie semnificativ la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea aspectului epidermei. Utilizarea acestuia conform recomandării specialiștilor este deosebit de importantă. La DermaLife beneficiezi de expertiza profesionistă și de ajutor adecvat pentru corecția ridurilor prin microinjecții, astfel încât să previi instalarea efectelor îmbătrânirii premature, dar și să tratezi eficient problemele pielii apărute pe fondul înaintării în vârstă.

Bibliografie:

  1. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
  2. Why Science Says Hyaluronic Acid Is the Holy Grail to Wrinkle-Free, Youthful Hydration - https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hyaluronic-acid
  3. The hype on hyaluronic acid - https://www.health.harvard.edu/blog/the-hype-on-hyaluronic-acid-2020012318653
  4. Hyaluronic Acid - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22915-hyaluronic-acid#:~:text=What%20is%20hyaluronic%20acid%3F,in%20eyes%2C%20joints%20and%20skin.
  5. Should You Add Hyaluronic Acid to Your Skincare Routine? - https://www.verywellhealth.com/hyaluronic-acid-for-skincare-4582343
  6. Hyaluronic acid: skincare benefits, side effects and more - https://patient.info/news-and-features/hyaluronic-acid-skincare-benefits-side-effects-and-more
  7. Hyaluronic Acid: Definition, Benefits, and the Best Serums - https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/hyaluronic-acid-definition-benefits-and-the-best-serums/
  8. Fillers. Contraindications, Side Effects and Precautions - https://journals.lww.com/jcas/Fulltext/2010/03010/Fillers__Contraindications,_Side_Effects_and.4.aspx

Articole similare

Epilare definitivă Laser G-max Pro: avantaje, pregătiri, complicații

Hemangiom la bebeluși – din ce cauze apare și cum poate fi tratat