Ce sunt leziunile vasculare?
Leziunile vasculare reprezintă modificări cutanate care au ca punct de plecare vasele de sânge de la nivelul pielii. Tipurile de leziuni vasculare ce pot fi tratate cu platforma Gentle Max Pro se împart în 3 categorii mari:
A) Dilatațiile vaselor terminale din piele – telangiectaziile.
- liniare - roșitice, violacei sau albăstrui, cel mai des localizate la nivelul feței (asociate frecvent cu rozaceea), dar și la nivelul membrelor inferioare.
- maculare sau papuloase (angioamele „cherry”, angiokeratoamele etc.) ce pot fi localizate pe orice zonă a corpului, în special pe zona genitală pentru angiokeratoame.
- steluțele vasculare sau angioamele „spider” ce se întâlnesc atât pe trunchi, cât și la nivelul feței, și apar mai frecvent la vârsta adultă.
- lacurile venoase – acei „noduli” albăstrui/ violacei localizați în mod special la nivelul buzei inferioare și care apar mai frecvent la persoanele vârstnice.
B) Tumorile vasculare – dintre care cele mai cunoscute sunt hemangioamele infantile - acele leziuni roșii, violacei sau albastrui ce apar la bebeluși în primele săptămâni după naștere, devin treptat proeminente și au o evoluție trifazică – faza de creștere, apoi de stagnare și în final faza de involuție (80% dintre ele dispărând spontan până la vârsta de 7 ani).
C) Malformațiile vasculare – dintre care cea mai cunoscută este port wine stain (nevus flammeus) – pata rozalie sau roșiatică prezentă de la naștere, localizată la nivelul feței , gâtului sau pe un membru superior/inferior și care nu are tendința să regreseze, ci mai degrabă să se închidă la culoare, să se dezvolte pe verticală și chiar să apară noduli la nivelul ei la vârstă adultă (după 40 de ani).
Dintre toate cele enumerate, vom insista asupra telangiectaziilor (vinișoarelor dilatate de la nivelul membrelor inferioare) care reprezintă un motiv frecvent pentru care se prezintă la medic mai ales femeile tinere, acestea având un impact estetic important. La apariția lor contribuie cu siguranță atât factorul ereditar, dar și modificările hormonale (pubertatea, sarcina, menopauza), hainele strâmte, statul mult în picioare, administrarea de pilule contraceptive, expunerea excesivă la soare, obezitatea etc. Cu ajutorul platformei GMP putem trata vinișoare dilatate roșii/ violacei sau albăstrui cu calibru între 0.1-3 mm. Sunt însă și situații în care avem de a face cu o suferință la nivelul sistemului venos de calibru mai mare superficial sau/ și profund, numită insuficiență venoasă cronică periferică, care necesită o investigare și un tratament mai complex, neputându-se rezolva doar cu tratamente laser.
Care sunt avantajele tehnologiei Gentle Max Pro în tratamentul leziunilor vasculare?
Avantajele tehnologiei GMP sunt reprezentate de următoarele:
- Rapiditatea procedurii
- Procedura noninvazivă
- Posibilitatea tratării atât de leziuni vasculare superficiale, cât mai ales de leziuni profunde, de culoare violacee/albăstruie de un calibru până la 3 mm
- Disconfort minim/moderat
- Reacții adverse minime și, de obicei, tranzitorii (edem, roșeață, accentuarea vaselor tratate, purpura, hiper/hipopigmentari postinflamatorii)
Putem trata leziuni vasculare cu aproape orice localizare, atât la femei, cât și la bărbați, la orice vârstă. Numărul de ședințe și spațierea lor sunt variabile (în general între 1 și 3 ședințe, spațiate la 4-10 săptămâni) și depind de tipul de leziune tratată, dimensiune, localizare etc. De menționat că tratamentul leziunilor vasculare este mai bine să fie făcut în perioada mai rece a anului (octombrie-martie/aprilie).
Înainte de a începe orice tip de procedură, se face o anamneză completă ce include pe lângă consultarea propriu-zisă și detalii legate de afecțiuni asociate, medicamente administrate, iar dacă este vorba de doamne - dacă sunt însărcinate sau alăptează (acestea din urmă reprezentând printre puținele contraindicații absolute) etc. Prezența de infecții, iritații sau a altor tipuri de leziuni pe zona ce urmează a fi tratată reprezintă contraindicații relative (până la rezolvarea acelor probleme).
Pregatirea zonei ce urmează a fi tratată constă în epilare (mai ales la nivelul membrelor inferioare sau trunchi, în special la bărbați) și evitarea aplicării de creme sau a altor tipuri de produse cosmetice pe zonele ce urmează să fie supuse procedurii, în ziua efectuării acesteia. Dacă pe acele zone se aplică anumite tratamente, medicul dermatolog va menționa pacientului, în unele situații, cu cât timp înainte de procedură trebuie oprită aplicarea acestora.
Post tratament sunt două tipuri de indicații:
- Aplicarea de comprese reci în primele 1-2 zile după procedură
- Aplicarea de creme cu SPF 50+ dacă zonele sunt expuse (față, torace anterior, față dorsală a mâinilor), chiar dacă efectuăm procedura în perioada mai rece a anului, pentru a reduce riscul de hiperpigmentări postinflamatorii.
Este dureroasă această procedură?
Există un disconfort minim/moderat asociat acestei proceduri.
Tipul de răcire cu DCD (dynamic cooling device) atașat la piesa de mână (care este de fapt un spray criogen care se eliberează în timpul procedurii) are atât un efect analgezic (diminuând disconfortul), cât și scade riscul de afectare a epidermului și implicit și pe cel de hiperpigmentări postinflamatorii. În plus, imediat după procedură, aplicăm comprese reci atât în cabinet, cât și acasă, recomandăm pacienților să continue aceste aplicații reci, timp de 1-2 zile.
Ai nevoie de mai multe informații ?