Peeling chimic

Peeling chimic: ce este, beneficii, contraindicații

Un peeling chimic este procedura în care o substanță chimică se aplică pe piele pentru a îndepărta straturile de suprafață. Pielea va deveni mai netedă și strălucitoare. Un peeling chimic este întrebuințat pentru a trata ridurile fine, pielea decolorată sau cicatricile. Procedeul poate fi realizat ca atare sau în combinație cu alte tehnici cosmetice sau estetice.

Poți beneficia de un peeling chimic la DermaLife, solicită o programare online și te contactăm în cel mai scurt timp.

pacienta beneficiind de peeling chimic

Ce este un peeling chimic?

Un peeling chimic este cunoscut și ca chemexfoliere sau dermapeeling, o procedură estetică în care se folosesc substanțe chimice pentru a îmbunătăți aspectul și textura pielii. Soluția aplicată pe piele are acțiune la nivelul acesteia și determină o acțiune de desprindere, la suprafață rămâne o piele tânără, curată, fină, cu aspect uniform, un ten luminos și proaspăt.

Un peeling chimic poate fi realizat pe față, gât sau mâini, pe toate tipurile de piele, dacă vorbim de un proces superficial.

Tipuri de peeling chimic

Peeling chimic superficial

Stratul superficial al pielii este îndepărtat, recuperarea poate fi de la câteva ore până la câteva zile. Este indicat pentru a trata ridurile fine, acneea, nuanța neuniformă a pielii, uscăciunea acesteia.

Peeling chimic mediu

Nu doar stratul superficial este îndepărtat ci și partea superioară a stratului mijlociu. Recuperarea poate fi de o săptămână sau chiar mai mult și poți primi indicație pentru repaus. Poate fi utilizat pentru riduri, cicatrici produse după acnee, decolorarea pielii. Uneori, poate fi nevoie de repetarea procedurii pentru obținerea rezultatelor necesare sau pentru menținerea acestora.

Peeling chimic profund

Efectele unui astfel de peeling chimic sunt cele mai puternice, dramatice pentru piele, substanța folosită are acțiune până la nivelul stratului mijlociu inferior. Timpul de recuperare este considerabil mai mare, la fel și cel de inactivitate. Poate fi o soluție indicată doar o singură dată, pentru riduri profunde, cicatrici sau excrescențe precanceroase.

Care sunt condițiile în care un peeling chimic este eficient?

  • Riduri fine cauzate de soare, îmbătrânire, factori ereditari;
  • Acnee;
  • Cicatrici ușoare;
  • Pete solare sau de vârstă, pete hepatice, pistrui, colorarea neuniformă a pielii;
  • Leziuni precanceroase - keratoză actinică;
  • Piele aspră și uscată;
  • Pete întunecate, melasmă datorate sarcinii sau administrării unor pilule contraceptive.

Tipul de peeling chimic aplicat va fi stabilit după un consult de specialitate, în funcție de nevoi. Așadar, cere sfatul specialistului înainte de orice. Acesta poate să îți ofere varianta corectă de tratament pentru atingerea obiectivelor propuse.

Cum se realizează un peeling chimic?

Pregătiri pentru un peeling chimic

Istoricul medical și familial trebuie aduse la cunoștința medicului specialist estetician, alături de informarea cu privire la tratamentul prescris și urmat. Este posibil să primești un medicament antiviral înainte și după tratamentul propriu-zis, dar și o cremă specială sau un agent de albire.

Recomandarea specialistului este să eviți expunerea la soare înainte de peelingul chimic, alături de tratamente cosmetice, măști și scruburi faciale, epilare și vopsirea părului.

La ce să te aștepți înainte de peelingul chimic

  • Fața trebuie curațată;
  • Părul și ochii se protejează corespunzător;
  • Sedativul sau analgezicele se administrează în cazul unui peeling chimic mediu și a celui profund.

Ce se întâmplă în timpul peelingului chimic?

Pentru un peeling chimic ușor, medicul va aplica o soluție care conține acid glicolic, acid salicilic sau combinații de alfa hidroxiacizi, senzația resimțită poate fi una de usturime ușoară. La final, specialistul îndepărtează prin spălare sau neutralizare substanța administrată pe piele.

În situația unui peeling chimic mediu, soluția folosită poate conține acid tricloroacetic și acid glicolic. După câteva minute, medicul va aplica unele comprese reci pentru calmarea pielii. Senzațiile neplăcute pot fi resimțite până la 20 de minute de la procedură.

În cazul unui peeling chimic profund, ți se vor administra fluide intravenos, ritmul cardiac va fi monitorizat, iar acidul carbolic întrebuințat va fi folosit în mai multe etape, la interval de 15 minute. Procedura completă poate dura 90 de minute. Vei avea nevoie de însoțitor pentru a te întoarce acasă după intervenție.

La ce să te aștepți după un peeling chimic

După un peeling chimic pielea este roz-roșie, iritată sau umflată. Medicul îți va spune ce produse poți folosi și cum anume este bine să îți îngrijești pielea. Pentru o recuperare rapidă și eficientă este important să urmezi sfaturile și recomandările acestuia. Trebuie acordată o atenție deosebită pielii timp de mai multe zile sau luni, evitând zgârierea și frecarea. Cosmeticele și machiajul pot fi reutilizate la recomandarea specialistului, după ce pielea începe să se vindece.

Rezultatele peelingului chimic sunt subtile și devin vizibile cu îngrijirile potrivite și vizitele regulate la consult. Pentru o perioadă, pielea curățată chimic este mai sensibilă în fața soarelui și va trebui protejată adecvat. De altfel, peelingul chimic este recomandat în sezonul rece pentru a evita hiperpigmentarea post‑peeling.

Efecte adverse în peeling chimic

  • Roșeața intensă;
  • Reacții alergice și iritații;
  • Inflamație severă;
  • Cruste și cicatrici;
  • Hiperpigmentarea (pătarea), postinflamația dată de peeling;
  • Infecții;
  • Leziuni ale rinichilor și ficatului;
  • Probleme cardiovasculare.

Contraindicații în peelingul chimic

  • Antecedente de cicatrici anormale ale pielii;
  • Ten foarte închis la culoare;
  • Afecțiuni ale pielii sau administrarea unor medicamente care determină sensibilitate sporită la nivelul epidermei;
  • Istoric de erupții sau infecții cutanate severe sau frecvente;
  • Sarcină.

Medicii specialiști de la DermaLife sunt profesioniști și au o vastă experiență în implementarea a numeroase proceduri cosmetice, estetice, dermatologice și de chirurgie pentru tratarea a numeroase probleme ale pielii și combaterea afecțiunilor cutanate.

Peelingul chimic este o soluție eficientă de îngrijire a pielii pentru îmbunătățirea texturii, reducerea ridurilor și redobândirea unui aspect strălucitor. Sănătatea pielii este deosebit de importantă, un motiv în plus pentru a nu înlocui consultul medical de specialitate cu informațiile strict informative din acest material. Specialiștii DermaLife îți vor oferi toate răspunsurile la întrebările tale.

Bibliografie:

  1. Chemical Peels - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11010-chemical-peels
  2. Chemical peel - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemical-peel/about/pac-20393473
  3. What You Should Know About Chemical Peels - https://www.healthline.com/health/chemical-peels
  4. CHEMICAL PEELS: FAQS - https://www.aad.org/public/cosmetic/younger-looking/chemical-peels-faqs

Articole similare

Epilare definitivă Laser G-max Pro: avantaje, pregătiri, complicații

Hemangiom la bebeluși – din ce cauze apare și cum poate fi tratat