Hemangiom la bebelusi – din ce cauze apare si cum poate fi tratat

Hemangiom la bebeluși – din ce cauze apare și cum poate fi tratat

Definiție:
Hemangioamele infantile sunt cele mai frecvent întâlnite tumori benigne vasculare la copilul mic, majoritatea lor fiind medical nesemnificative. Ele prezintă o evoluţie clinică tipică, marcată de o fază precoce de creştere, urmată apoi de o involuţie spontană, o mare parte dispărând complet până la vârsta de 9 ani.

Incidenţa este de 10 % până la vârsta de 1 an la copiii născuţi la termen şi este de 22-30% la copiii prematuri cu greutate la naştere mai mică de 1 kg. Este de asemenea mai mare la copiii proveniţi din mame cu vârstă mai înaintată sau cu complicaţii precum placenta previa sau preeclampsie. Fetiţele sunt mai frecvent afectate decât băieţeii (3:1). O treime dintre hemangioame sunt prezente de la naştere, restul de 70% apărând în primele săptămâni de viaţă. Cea mai mare parte sunt localizate la nivelul pielii capului, apoi pe trunchi şi mai rar pe membre. Uneori apar și extracutanat - la nivelul ficatului, tractului digestiv, laringelui, sistemului nervos central etc. Predispoziția genetică nu este dovedită, majoritatea hamangioamelor infantile apar sporadic.

Aspectul clinic și evoluția:
Hemangiomul infantil are o evoluție caracteristică, cu o creştere rapidă iniţială, urmată apoi de o involuţie lentă. Cel mai precoce semn este albirea pielii în zona afectată, urmată de apariţia de capilare dilatate (telangiectazii), și apoi a unei pete roşie/violacee.

Creşterea rapidă, în primele 4 săptămâni după naştere, este tipică. Pe măsură ce se dezvoltă, poate deveni proeminent şi lua diverse forme. Dacă are localizare la nivelul țesutului subcutanat, pielea de deasupra poate avea un aspect normal. Culoarea hemangiomului depinde de profunzimea lui și poate să fie roșie, violacee sau albăstruie. Pe suprafață sau în vecinătate se pot observa uneori telangiectazii sau chiar venectazii superficiale. Majoritatea ating o dimensiune cuprinsă între 0.5-5 cm, dar sunt uneori și variante ce depășesc 20 cm. Faza de creştere se petrece în primul an de viaţă, fiind mai evidentă în primele 4-6 luni după naștere.

Faza de involuţie poate să înceapă rapid (din primele luni de viață) sau tardiv (pe la vârsta de 2-3 ani). În timpul acesteia hemangioamele infantile se micșorează dinspre centru spre periferie și se deschid treptat la culoare, pielea putând să redevina normală sau pot să rămână modificări permanente, precum telangiectazii, vene dilatate, cicatrice, hipopigmentări, atrofie cutanată sau reziduuri fibroadipoase. 50% dintre ele involuează complet până la vârsta de 5 ani, 70% până la 7 ani. La cele la care involuţia s-a produs lent şi nu au dispărut până la 6 ani, sunt şanse mai mari să rămână semne reziduale.

Investigații
În general, nu este nevoie de investigații de laborator pentru diagnosticarea și tratamentul hemangiomului infantil. Totuși sunt cazuri particulare când recurgem la RMN pentru a delimita localizarea și extensia afectării cutanate și extracutanate, precum și la diferențierea de o malformație arterio-venoasă/venoasă. Ecografia poate să fie utilă pentru a diferenția hemangioamele subcutanate (profunde) de alte tipuri de formațiuni (precum chisturi sau adenopatii), dar uneori nu este suficientă pentru a evalua mărimea și extensia hemangiomului.

Tratament:
Majoritatea hemangioamelor infantile nu necesită nici un fel de tratament. Opțiunile de tratament pentru hemangioamele clinic semnificative includ tratament medicamentos, tratamente cu laser sau excizia chirurgicală. Consultații la oftalmologie, ORL, chirurgie plastică (pentru hemangioame în fază de creștere nonresponsive la tratament medicamentos sau pentru hemangioame involuate cu modificări cutanate reziduale) și chirurgie pediatrică pentru malformații asociate sunt utile în unele cazuri.

Medicamentele utilizate pentru tratamentul hemangiomului infantil sunt betablocantele, glucocorticoizii și mai rar vincristina sau imiquimodul topic. Dintre betablocante, în special propranololul a fost demonstrat că induce involuția hemangiomului infantil. Propranololul este unul dintre cele mai utilizate medicamente în ultima perioadă, cu rezultate spectaculoase dacă este administrat precoce și respectând indicațiile, doza, modul de administrare și durata recomandată de tratament, totul fiind efectuat sub strictă monitorizare.

Tratamentele cu laser sunt utile atât în faza de creștere a hemangioamelor, cât și în cazul unor vase de sânge rămase după regresia lor. Laserul colorat pulsat este eficient și des utilizat pentru tratarea hemangioamelor ulcerate și a celor superficiale subțiri, mai ales localizate pe zone cu impact psihologic sau ce ar putea duce la tulburări funcționale (buze, pleoape, urechi, degete etc.). Ședințele se fac la 2-4 săptămâni, până la obținerea rezultatelor dorite. Sunt și cazuri ce nu pot fi rezolvate cu laserul colorat pulsat și atunci asociem sau efectuăm tratament cu alte tipuri de lasere, precum laserele Nd:YAG și KTP, fiecare dintre ele având beneficiu specific determinat de profunzimea și de calibrul vaselor de sânge tratate. Complicațiile ce pot apărea depind de tipul de laser, setările utilizate și de localizarea hemangiomului.

Excizia chirurgicală a hemangioamelor involuate se adresează în principal defectelor cutanate rămase. Riscurile hemoragice sunt mici în această situație și intervențiile de mai mică amploare. Excizia chirurgicala a hemangioamelor în fază de creștere este mai riscantă datorită posibilelor hemoragii importante, dar și de lezare a unor structuri vitale de la nivelul capului, gâtului etc. Aceste intervenții pot fi efectuate de echipe specializate (chirurgi plasticieni și pediatri) și pot salva vieți, prezerva vederea în unele cazuri și preveni posibila desfigurare asociată cu dezvoltarea unor hemangioame.

Complicațiile sunt rar întâlnite și le observăm mai ales la hemangioamele de dimensiuni mari.Printre ele pot fi menționate: ulcerația (care este de obicei foarte dureroasă), suprainfecția, sângerarea intermitentă, obstrucția căilor respiratorii sau vizuală, hemangiomatoza difuză neonatala (prezența a mai mult de 10 hemangioame cutanate), insuficiența cardiacă congestivă, fenomenul Kasabach Merritt cu trombocitopenia aferentă, hipotirodismul consumptiv etc. Excepţional hemangioamele infantile se pot asocia cu una sau mai multe anomalii congenitale (arteriale, cardiace, oculare, urogenitale sau ale sistemului nervos central). Problemele psihosociale asociate cu hemangioamele desfigurante pot fi semnificative atât pentru micii pacienți, cât și pentru părinții lor, de aceea suportul asigurat de un psiholog/psihiatru poate juca un rol important.

Prognosticul este foarte bun pentru hemagioamele necomplicate, cu rezolvare completă în majoritatea cazurilor.

 

Ai nevoie de mai multe informații ?

Solicită sfatul specialistului

Articole similare

Epilare definitivă Laser G-max Pro: avantaje, pregătiri, complicații